Em repugna la doble moral de la nostra societat. Mentre uns quants milers de persones acampen indignades a les places perquè no arriben a final de mes, perquè estan farts dels polítics i perquè no poden pagar les hipoteques que els van concedir quan el totxo anava a l’alça, uns altres quants milers són feliços perquè el seu equip de futbol va guanyant títols.

El pitjor, però, és que molts dels indignats segurament també són del segon grup. És a dir, demanen el cap dels banquers però no s’escandalitzen perquè un xaval de vint-i-pocs anys cobri vuit o nou milions d’euros cada any.

No estic indignat perquè sigui el Barça el que estigui guanyant títols, no, aquest post no va d’això. Estic indignat perquè els dos clubs del món de qualsevol esport que més paguen en sous són el Barça i el Madrid, en aquest ordre. Repeteixo: de qualsevol esport. Fins l’any passat l’equip de beisbol de Nova York (els Yankees) eren els que més es gastaven en sous, però aquest any Barça i Madrid els han passat per davant.

És una puta vergonya que Espanya estigui immersa en una crisis brutal, que tinguem els índexs d’atur que tenim, que més del 40% dels joves no tinguin feina ni sembla que n’hagin de tenir a curt termini, i mentrestant uns quants mercenaris que foten cops a una piloteta passegin la seva roba de marca pel món.

Què m’agradaria que el meu equip també guanyés títols? Evidentment que sí. Però sabeu que sóc crític i també ho denunciaria, com he fet amb molts jugadors de l’Espanyol que han cobrat (i cobren) sous desorbitats.

Em direu que això del futbol és un espectacle i que mentre s’omplin els estadis i la gent ho vulgui veure no hi ha res a dir. Doncs no senyor. I us posaré un altre exemple. Resulta que la televisió pública de Catalunya és la que té més dèficit de totes les cadenes autonòmiques. És la que té més treballadors i bla bla bla. Doncs bé, si Televisió de Catalunya té pèrdues any rere any, perquè collons li permeten patrocinar equips de futbol? I aquí hi afegeixo també l’Espanyol. En un país seriós, el primer seria eixugar el dèficit i després ja podrien patrocinar a qui els sortís dels collons.

El “pa i circ” va en augment, no us n’adoneu? Us deia que Barça i Madrid són els que paguen més en sous, són els que poden fitxar els jugadors més cars de la història (90 milions per Cristiano, 70 per Ibrahimovic, etc.). I cada cop hi ha més diferència amb els altres clubs “grans” d’Europa. Segurament serà perquè allà, a Europa, els estats no permeten que clubs de futbol s’endeutin fins les celles. I no només per criteris econòmics, sinó per ètica i moral.

La mateixa ètica i moral d’una societat que s’indigna perquè hi ha gent acampada a Plaça Catalunya que no deixarà instal•lar una pantalla gegant per veure uns quants nens rics aixecant una copa en alta resolució.