Fa anys que el futbol viu una escalada de pressupostos apalancada en els preus desorbitats que les plataformes de televisió paguen per tenir els drets d’emissió d’aquest esport.

Els famosos drets de televisió han fet que Movistar, Vodafone i Orange (abans amb altres noms) estiguin pagant unes quantitats ingents de milions d’euros per poder tenir més abonats a les seves plataformes. Sempre ha sigut evident que els números no sortien, però tothom entenia que era un preu que aquestes empreses estaven disposades a pagar per tal de tenir més quota de mercat.

Els clubs de futbol han basat el seu creixement en aquests drets de televisió que la Liga de Futbol Professional (LFP) ingressava de les teles i després repartia entre els seus socis, que són els clubs de Primera i Segona Divisió espanyoles. Així, la LFP anava apujant els preus (perquè les teles estaven disposades a pagar-los) i els clubs anaven ingressant més diners. I amb aquest diners, la majoria de clubs aprofitaven per pagar més als seus jugadors i més pels seus respectius traspassos.

Però sembla que les coses estan començant a canviar perquè fa pocs dies Movistar va dir que no estava a disposar a pagar tants diners i ara també ho ha dit Vodafone, perquè no li surten els números. La llei bàsica del lliure mercat és l’oferta i la demanda. Si no hi ha demanda, l’oferta baixa.

Si no hi ha cap plataforma disposada a pagar un barbaritat pels drets de televisió, el que té els drets (LFP) haurà d’abaixar els preus. I si els preus s’abaixen, els clubs ingressaran menys diners. I si els clubs ingressen menys diners, no podran pagar sous tant alts als seus jugadors. I si els seus jugadors no poden cobrar tant marxaran allà on els puguin pagar més. I si els clubs no comencen a apretar-se el cinturó, els seus deutes començaran a créixer. I si els deutes creixen i no es poden pagar…

Sembla que la bombolla del futbol, de la que tant se n’ha parlat però contra la que cap govern mai no ha fet res, està cada cop més a prop d’esclatar. Posem-nos còmodes perquè serà entretingut veure com s’ho faran alguns clubs per poder pagar els sous que estan pagant als seus cracks.