Escrivia la setmana passada que els Governs català i espanyol havien arribat a un camí sense sortida, com a mínim sense sortida abans de l’1 d’octubre, perquè cap dels dos podia donar el seu braç a tòrcer. Pel Govern català l’objectiu és que es pugui votar i pel Govern espanyol és que no es pugui votar. És tant fàcil de dir com difícil d’aconseguir (per ambdues parts).

El Govern català ho tindrà difícil per, en cas que es pugui votar, explicar al món que ha estat una votació amb garanties.

El Govern espanyol ho tindrà difícil per evitar que es puguin posar paperetes a dins d’urnes.

Fa un parell de setmanes, quan ens preguntàvem entre amics si l’1 d’octubre es podria votar, jo defensava que no. I ho argumentava dient que el Govern espanyol ho tenia molt fàcil si es dedicava a posar la por al cos dels favorables del referèndum. Deia que només calia que amenacessin a qualsevol persona que impulsés, col·laborés o participés en l’1 d’octubre perquè moltíssima gent es faria enrere. I tot això ho havien de fer a títol individual, és a dir, amençant a persones amb nom i cognoms.

I sembla que es van complint les amenaces que vaig pronosticar: el BOE va publicar (amb noms, cognoms i càrrec) més de mil persones, la Fiscalia interrogarà tots els alcaldes (i diu que detindrà els que no s’hi presentin voluntàriament), la Fiscalia ordena a les Policies locals que requisin tot el material pel referèndum, Mariano Rayo amenaça a les persones que vagin a una mesa electoral (citades pel Govern català), el Tribunal Constitucional diu a TV3 (i aviat a Catalunya Ràdio) que no pot fomentar el referèndum. I el que encara ens queda per veure.

No em sorprèn que el Govern espanyol faci tot el que està fent perquè és el que ha de fer per contentar la seva parròquia. Ara veurem la reacció del bàndol independentista i fins on són capaces d’aguantar les seves persones, sobretot les que ja han estat assenyalades. N’hi haurà prou amb les amenaces?

Si les persones amenaçades segueixen endavant la següent peça que haurà de moure el Govern espanyol serà la de l’acció. S’atrevirà a detenir persones? Això no beneficiaria la imatge internacional dels independentistes? Com sempre hem dit, qui té la força (el Govern espanyol) ha de mesurar molt bé els seus moviments per no passar-se de frenada.

Tot plegat, i si ens ho mirem amb perspectiva i com espectadors, segueix sent molt entretingut.

Anuncis