Dimecres al matí vaig tenir la sort de poder assistir en directe a la signatura les contractes dels miralls i els sensors de l’E-ELT a la seu de l’ESO, a Munich.

L’ESO és l’European Southern Observatory que és l’organisme de ciència i tecnologia d’astronomia més important del món.

L’E-ELT és European Extremely Large Telescope que, un cop construït, serà el telescopi òptic i d’infrarroig proper més gran del món. Per això se’l coneix com el “major ull per observar el cel”.

I si jo vaig assistir a l’acte de signatura amb altres companys de feina és perquè la nostra empresa serà l’encarregada de suminstrar les cel·les de suport dels miralls secundaris (M2) i terciaris (M3) de l’ELT i els sistemes d’òptica activa associats que garantiran que aquests miralls, enormes però flexibles, conservin la seva forma i estiguin col·locats correctament al telescopi. Aquells miralls han de tenir una precisió de nanòmetres (“10 a la menys 9”, mil vegades menys que una micra) per poder oferir una qualitat òptima d’imatge.

En concret, farem l’M2 i l’M3, el que està a dalt de tot (a uns 70 metres del terra) i el de baix de tot.

img_4342

L’E-ELT es construirà a Cerro Armazones, al desert d’Atacama de Xile. Estarà a una alçada de 3.060 metres sobre el nivell del mar. Aquesta zona, juntament amb les illes Canàries i Hawai, són les zones del món on millor es pot observar el cel. És per aquest motiu que els telescopis més importants del món estan al desert d’Atacama de Xile, a les Canàries i a Hawai.

Durant la signatura dels contractes, el Director General de l’ESO fa afirmar que aquest telescopi demostrarà que hi ha vida en altres galaxies. El que també va dir és que no pot assegurar que aquesta vida sigui intel·ligent.

Per tal que us feu una idea de la magnitud de l’E-ELT, a la següent imatge teniu una compartiva amb la Sagrada Família.

img_4343

[Aquest post forma part del “Projecte 365”].

Anuncis