La setmana passada el President del Govern d’Extremadura va anuciar Pla Renove Mobiliari de la Llar d’Extremadura.

A efectes pràctics implica que cada extremeny pot rebre una subvenció de fins a 1.000 euros per canviar-se els mobles de casa (a raó de 200 euros per moble). Les condicions principals són que el moble nou sigui fabricat a Extremadura i que no se l’hagi de muntar el comprador a casa.

El primer que indica aquesta mesura és que a Extremadura hi ha diners per fer aquestes coses. El que també indica és que la mesura és proteccionista, en tant que només es poden comprar mobles fets en aquella Comunitat Autònoma (què passa si la tela d’un sofà està fabricada a la Xina?). També podem deduïr que la mesura atempta contra la competència, ja no a nivell espanyol, sinó a nivell europeu (no sé si el Tribunal Constitucional tombarà aquest ajut o si el Tribunal Europeu de la Competència s’hi pronunciarà).

Però el que sí tinc clar és que si aquesta mesura (o similar) l’hagués anunciat el President de la Generalitat de Catalunya, el senyor Guillermo Fernández Vara (President extremeny) l’hauria insultat fortament i hauria dit allò de que “Catalunya gasta y Extremadura paga”. De la mateixa manera la premsa de Madrid hauria posat el crit al cel i el Tribunal Constitucional hauria actuat d’ofici. És el que coneixem com la doble vara de mesurar. Vara, de Fernández Vara.

[Aquest post forma part del “Projecte 365”].

Anuncis