L’última polèmica creada per ANC (Òmnium se’n va desmarcar a última hora) va ser la campanya dels fanalets a la cavalcada de Reis a Vic.

Està clar que la polèmica era totalment innecessària, com vaig escriure en aquest mateix blog, per bé que la campanya que es va engegar des de Madrid va ser tant exagerada com fora de lloc (i de to, amb insults i desqualificacions inclosos).

Sembla que les entitats civils sobiranistes de les que sempre parlem (ANC i Òmnium) porten un temps pensant més en muntar “happenings” que no pas fent coses profitoses per aconseguir l’objectiu que persegueixen: la independència de Catalunya.

Ningú pot dubtar del paper importantíssim que han jugat aquestes dues entitas durant els últims anys per situar el procés per la independència al centre del debat i per sumar moltíssima gent per la causa. [Cal recordar que a les eleccions autonòmiques del 27 de setembre de 2015 els partits independentistes van obtenir el 48% dels vots, per 39% dels partits unionistes i el 13% dels indecisos].

Dit això, crec que aquestes dues entitats haurien de repensar fermament què estant fent últimament per aconseguir l’objectiu de la independència. Ara mateix el procés està encallat i ANC i Òmnium sembla que només organitzen manifestacions i “collonades” com vendre fanalets per una cavalcada de Reis. Fent aquestes coses no només no s’amplia el número de persones a favor de la independència sino que és possible que el suport es redueixi. (Atenció perquè no dic que no estiguin fent més coses, dic que la percepció que hi ha des de la societat és que no estan fent gaire més).

El 48% de vots (suposant que el suport encara sigui aquest) no és suficient per assolir la independència. Per tant, el primer objectiu de ANC i Òmnium hauria de ser allò tant famós d’eixamplar la base sobiranista.

I com es podria aconseguir? Doncs jo crec que generant debats seriosos sobre els avantatges d’un nou estat independent en contraposició a seguir formant part de l’actual estat espanyol. Però quan dic seriós, vull dir seriós. No penjant cartellets dient que en una república catalana els nens menjarien gelats cada dia.

També seria interessant obrir un procés en que tothom pugués participar opinant sobre temes importants per la societat: com hauria de ser l’educació en un nou estat, com hauria de ser la sanitat, etc. Això és el que realment faria que més gent se sumés a la causa i que (també molt important) no es perdés gent pel camí veient com això del sobiranisme de vegades fa la sensació que s’ha convertit en folklore i no en una cosa seriosa com hauria de ser.

[Aquest post forma part del “Projecte 365”].

Anuncis