Fa uns dies jo no sabia qui era Javier Pérez Andújar.

Sé que ara quedaria molt bé explicant-vos que és un escriptor català que va néixer el 1965 a Sant Adrià de Besòs, llicenciat en filologia hispànica per la Universitat de Barcelona, i que va escriure la seva primera novel·la “Los príncipes valientes” el 2007. A més, podria afegir que, en total, ha escrit 3 llibres d’assaig i 5 novel·les i que és admirat per la seva forma de relatar l’extrarradi de Barcelona.

Tot això que acabo d’explicar-vos ho acabo de llegir a la Viquipèdia.

Per altra banda sí que fa temps que sé qui és en Toni Albà. És un humorista català nascut el 1961 a Vilanova i la Geltrú i que va formar en diverses escoles de teatre, com també resa la Viquipèdia.

I per què Javier Pérez Andújar i Toni Albà tenen el dubtós “honor” de compartir post en aquest blog? Doncs perquè aquest dijous 22 de setembre fan fer dos pregons de les Festes de la Mercè. El primer va fer el pregó oficial i el segon el pregó alternatiu.

Resulta que Javier Pérez Andújar és contrari al procés independentista i ha escrit diversos articles a El País bastant sarcàstics amb aquest procés (va arribar a comparar l’independentisme amb el règim dels aiatol·làs). I resulta que alguns independentistes es van ofendre molt quan es va anunciar que seria el pregoner de la Mercè 2016. I, per aquest motiu, Toni Albà va fer el pregó alternatiu en que es va disfressar de Felip V i va fer veure que venia a la Barcelona actual a comprovar si els seus decrets (de 1714) s’aplicaven correctament.

Mireu, ja he dit més amunt que desconeixia Pérez Andújar, cosa que demostra que sóc encara més incult del que em pensava (i ja m’ho pensava molt), però aquests dies he estat llegint alguns fragments dels articles que ha escrit i tampoc em semblen tant greus. És una persona contrària a la independència però també a totes les pàtries i que expressa els seus pensaments amb llibertat, com correspon al segle XXI. Si algú se sent ferit pel que diu o per com ho diu el que ha de fer és ser conseqüent i criticar de la mateixa manera les persones que, des de l’òptica independentista, també són irrespectuosos (en fons i forma) amb els que estan a favor de la unitat d’Espanya.

Jo puc estar d’acord o no amb el pensament de Pérez Andújar, però això no significa que m’hagi d’adscriure automàticament a la bufonada (ell mateix la va definir així) de Toni Albà al pla de Palau.

Per cert, us deixo a continuació els 2 pregons, l’oficial i l’alternatiu. Tots dos són bons, el primer perquè és digne d’un gran escriptor i el segon perquè és digne d’un gran humorista.

El vídeo íntegre del pregó de Toni Albà el podeu trobar en aquest link de Vilaweb.

[Aquest post forma part del “Projecte 365”].

Advertisements