Aquest post em fa especial il·lusió perquè era un dels que tenia a la llista de pendents però que mai trobava el moment d’escriure. A les vacances vaig tenir més temps i m’hi vaig poder dedicar.

Com que és una història relativament llarga i hi ha moltes històries i anècdotes per explicar, avui només us explico el principi i el final.

Començo pel principi.

La Superlliga és un joc de futbol virtual basat en la lliga de futbol real (més endavant ho explico millor) que vàrem posar en marxa el segle passat, concretament el 5 de setembre de 1999, justament ahir va fer ni més ni menys que 17 anys!

Aquesta dada no crec que aporti massa a ningú, però a mi sí: en aquell moment jo tenia 23 anys (tant bon punt ho he escrit m’ha recorregut una sensació d’envelliment sobtat). I, per a més informació, estava acabant Telecos.

Tot va començar a gestar-se a Calella de Palafrugell, que era on els 6 fundadors hi passàvem una part de l’estiu. Aquells 6 vam ser en Dani, en David, en Ramon, en Pol, en Xevi i jo mateix. Els noms dels equips fundadors (per ordre alfabètic) van ser:

 • AC Valdric d’en Dani Gadea
 • Borussia Xurruquer d’en David Codina
 • Cuervos FC d’en Ramon Alario
 • Inter di Estafeta de l’Oscar Julià
 • Rapid Ulls FC d’en Pol Florenza
 • Sport in the Most Cow d’en Xevi Tayà

En Sergi Pusó, va ser un dels inspiradors de forma indirecta, perquè ell administrava una mena de Lliga Marca però amb uns quants amics, amb algunes normes particularitzades, sota el nom de Lliga Les Corts.

Però el que nosaltres ens vàrem inventar no tenia massa a veure amb la Lliga Marca, que es basava en donar punts als jugadors en funció de diferents aspectes.

La nostra Superlliga es va basar sempre en dos principis fonamentals:

 1. Els jugadors reals només podien estar en un sol equip de la Superlliga. És a dir, només hi havia un equip de la Superlliga que pogués tenir Tamudo
 2. La forma principal de marcar gols a la Superlliga era quan els jugadors marcaven en el seu partit real

Però, abans d’avançar-me a explicar el funcionament, vull explicar una mica més de la prehistòria de la gestació del joc.

Dèiem que la idea s’havia gestat a Calella, però el 5 de setembre de 1999 vam arrencar a Mataró, concretament al Casal. A sobre d’una d’aquelles taules de marbre vam posar la llista de tots els jugadors de Primera Divisió. Llavors vam fer un sorteig per decidir l’ordre d’elecció i vàrem anar fent rondes, a l’estil d’un draft de l’NBA.

Amb la sort que em caracteritza, em va tocar escollir últim a la primera ronda (i primer a la segona, perquè l’ordre era l’invers) i vaig escollir el porter César.

El tema és que vam aixecar-nos d’aquella taula havent format 6 equips amb 20 jugadors cadascun i havent fet un calendari de competició.

Aquella primera Lliga, que va durar 10 jornades (6 equips), va tenir tant èxit que el mes de gener es van incorporar 6 persones més al joc, amb els seus corresponents 6 equips.

Per la majoria de gent que llegeixi aquest post, la següent imatge no li provocarà res, però és la portada de la web de l’endemà que s’acabés aquella primera lliga, el 7 de desembre de 1999:

Superlliga_portada_lliga_previa

El meu equip era l’Inter di Estafeta i es va proclamar campió de la primera Lliga.

A la següent imatge teniu els 11 titulars de la primera jornada de Lliga, que es va disputar el 26 de setembre de 1999:

Superlliga_alineacio_jornada1

Si us mireu els equips, podreu veure els que eren els “cracks” de Primera Divisió de fa 17 anys. Els culers podreu trobar Hesp o Guardiola (que, per cert, el tenia al meu equip) i els pericos trobareu Tamudo i Galca, entre d’altres.

A la següent imatge hi ha els gols de l’última jornada:

Superlliga_resultats_J10

Fixeu-vos que, com deia més amunt, la forma principal de marcar gols era amb els gols que marcaven els jugadors als seus partits reals, però també es sumaven gols de la següent manera:

 • +1 gol si hi havia 8 jugadors dels 11 que eren titulars al seu partit real
 • +1 gol si el porter de l’equip quedava imbatut al seu partit real
 • +1 gol per cada penal que aturés el porter al seu partit real

Aquella primera Lliga, que vàrem batejar com a “Lliga prèvia” va durar de setembre a desembre de 1999.

Al gener de l’any 2000 vam començar la Lliga 1 amb 12 equips. Als 6 equips inicials, se n’hi varen sumar 6 més:

 • Adju d’Split de l’Adju López
 • Boca Molls d’en Manolo López
 • CPP Sant Jordi d’en Rafel Rius
 • Quimics FC d’en Silver Florenza
 • RG-6 Siamés d’en Mikel Azkargorta
 • Torpedo de Mataró de la Elena Pérez

En un altre post que publicaré més endavant, seguiré explicant coses de la història de la Superlliga.

Però, abans d’acabar aquest primer post, vull fer un salt al final. La Superlliga es va acabar el febrer de 2010, un cop acabada la Lliga 22 i després de més de 10 anys. En aquest post vaig explicar que s’acabava la Superlliga.

Durant aquells més de 10 anys hi van arribar a jugar 47 persones amb els seus corresponents equips, que podeu trobar a la taula següent:

Superlliga_equips

En el moment de tancar la paradeta, hi havia 24 equips en actiu, dividits en 3 categories de 8 equips cadascuna.Com us deia més amunt, algun dia, si us ve de gust, us n’explicaré més coses.

[Aquest post forma part del “Projecte 365”].

Anuncis