Aquest dimecres La Liga, presidida per Javier Tebas, va publicar el “Reglamento para la Retransmisión Televisiva”, que entra en vigor aquesta temporada 2016-2017 que comença d’aquí a dues setmanes.

El Reglament, que és molt extens i exhaustiu, entra al detall de moltíssimes coses, com per exemple la forma com s’ha de tallar la gespa, la seva duresa, alçada i uniformitat, la il·luminació en cada punt del camp, el sistema de subministrament d’energia dels estadis, l’aspecte de la publicitat, la indumentària del personal dels estadis, la xarxa WiFi a la zona noble, la ubicació de les càmeres de televisió, i un llarg etcètera.

Però sens dubte el punt més polèmic és el 6.4 que fa referència al públic. En aquest apartat el reglament comença dient que, “en una óptima retransmisión televisiva el estadio deberá apreciarse lleno” i, en concret, parla d’ocupar la grada oposada a la càmera principal, és a dir, la tribuna principal. Fins aquí tot sembla de sentit comú, perquè a tots ens agrada veure partits per televisió on la graderia es vegi plena. Veure un partit amb la grada buida no enganxa tant.

El problema arriba quan a la La Liga se li va la mà i diu que recomana “encarecidamente” ubicar les persones que vagin a l’estadi entre córner i córner de la grada que es veu per la tele. I ho remata dient que aquesta grada haurà d’estar ocupada com a mínim al 75% i que, si no s’arriba a aquesta xifra, s’aplicaran sancions. La responsabilitat de decidir el percentatge d’ocupació de la grada serà un “Director de Partido”, que tirarà de vídeos i de les fotos que ell mateix haurà de fer al minut trenta de partit.

Per suavitzar una mica l’anada d’olla el reglament diu que els seients que corresponguin a abonats de temporada es comptabilitzaran com ocupats encara que estiguin buits i que la mesura quedarà suspesa quan plogui, nevi o ens caiguin a sobre les plagues d’Egipte (això últim no ho diu, però parla de “condiciones meteorológicas adversas”).

A partir d’aquí jo vull fer algunes reflexions.

Primera. No pot ser que el mateix organisme que fixa l’horari dels partits, i que acostuma a fer-ho de forma demencial, com ja s’ha escrit a bastament, posant partits en dies i hores intempestives, sigui el mateix organisme que pretengui sancionar els clubs si no omplen el seu estadi.

Segona. Com és pot compatibilitzar això de moure el públic cap a la zona de l’estadi que surt per la tele amb la seguretat? En quin moment del partit el club ha de decidir que s’han de moure les persones? A quines persones mou? Com els demana que es moguin?

Tercera. No veig com s’ho farà el “Director de Partido” per encertar el percentatge d’ocupació de la grada. Si s’ha de dedicar a comptar tots els seient buits i després creuar-ho amb els seients dels abonats que no han anat a l’estadi es pot tornar boig.

Quarta. El que hauria de fer La Liga és incentivar l’ocupació dels estadis en positiu i no posant multes.

Per acabar i per veure una mica d’aigua al got (sense arribar en cap cas a allò del got mig ple) potser aquestes amenaces de sanció ens acaben portant a un abaratiment del preu de les entrades i dels abonaments, tot i que és evident que no és l’objectiu que busca el reglament.

(Article publicat a PericosOnline).

[Aquest post forma part del “Projecte 365”].

Anuncis