El dissabte el Reial Madrid va guanyar la seva onzena Champions League. I ho va fer derrotant l’Atlético de Madrid a la tanda de penals.

Era la primera tanda de penals que guanyava el R.Madrid (n’havia perdut una) des que la màxima competició europea es va batejar com a Champions League, la temporada 1991-1992. I era la primera tanda de penals que perdia l’Atlético de Madrid, que prèviament n’havia disputat (i guanyat) dues.

A la següent taula podeu veure les 15 tandes de penals que s’han disputat en eliminatòries (incloent finals) de Champions:

Penals_Champions_20160529

Els equips que més tandes han disputat són l’Atlético de Madrid, el Bayern de Munich i el Chelsea amb 3 tandes. Atlético i Bayern n’han guanyat 3 i Chelsea només una.

Els equips que tenen una efectivitat del 100% perquè han guanyat totes les tandes que han disputat són el Liverpool (amb 2 de 2), el Fenerbache, Shalke 04, Manchester United i Arsenal.

A la següent taula podeu trobar els 19 equips que hans disputat alguna tanda de penals ordenats per tandes guanyades (i per efectivitat):

Penals_Champions_20160529_2

Si mirem els penals marcats, el millor equip és l’Atlético de Madrid amb 15 penals transformats, seguit de PSV i Bayern de Munich, amb 11 cadascun.

Per altra banda, el que menys n’ha marcat en tandes és el Porto, que a vuitens de final de la 2007-2008 només va marcar 1 dels 3 penals que va intentar.

A la taula següent teniu els equips ordenats de màxim a mínim golejador de penals:

Penals_Champions_20160529_3

Per acabar, us donaré algunes dades curioses, que demostren que això de les tandes de penals no és una loteria com molts diuen.

 • És molt important començar llençant primer en una tanda de penals. En Champions, l’equip que ha llençat primer s’ha classificat el 67% de les vegades.
 • I encara és més important marcar primer, perquè l’equip que ha marcat primer s’ha classificat el 73% de les vegades.
 • Si agafem les 10 tandes disputades (des de 2007), ha passat ronda en el 80% de les ocasions l’equip que ha xutat el primer penal.
 • Si només afagem les tandes que han servit per resoldre la final (ha passat fins a 7 vegades), ha guanyat el títol el 43% dels equips que han xutat primer, però el 71% dels equips que han marcat primer.
 • Si només afagem les tandes d’eliminatòries prèvies a una final (ha passat fins a 8 vegades), ha guanyat el títol el 86% dels equips que han xutat primer, però el 75% dels equips que han marcat primer.
 • En total s’han xutat 158 penals en tandes i se n’han marcat 110, el que equival a un encert del 70%. Això vol dir que es fallen 3 de cada 10 penals que es xuten.
 • Els equips guanyadors han marcat el 83% dels penals (66 de 80).
 • Els equips perdedors han marcat el 56% dels penals (44 de 78).
 • La tanda en la que es van llençar més penals va ser aquesta mateixa temporada 2015-2016, en els vuitens de final entre l’Atlético de Madrid (en va marcar 8) i el PSV (en va marcar 7).
 • Fins a 3 vegades hi ha hagut equips que només han marcat 1 gol en tota la tanda (Chelsea, Porto i R.Madrid).
 • El Barça no ha anat mai a una tanda de penals.

[Aquest post forma part del “Projecte 365”].

Anuncis