Espectadors_cornella_20160517Com és habitual en mi, de tant en tant em dona per fer gràfiques de l’Espanyol.

Aquesta vegada, i un cop acabada la temporada 2015-2016, he actualitzat les dades d’assistència a Cornellà-El Prat.

Si un mireu bé la gràfica que hi ha a l’inici del post, podreu extreure un titular ràpid i fàcil: per primera vegada després de 5 anys de caiguda constant d’espectadors, aquesta temporada han pujat el número d’assistents a l’estadi de Cornellà. Hem superat els vint mil, que des de la 2012-2013 no s’aconseguien.

La caiguda no només ha parat, sinó que s’han millorat els números de les dues temporades anteriors.

A la gràfica següent hi ha l’evolució dels espectadors descomptant els partits contra el Barça i el R.Madrid. Sempre he fet aquesta gràfica perquè considero que aquests dos partits tenen entrades sensiblement superiors a la resta i, en certa manera, dervirtuen o maquillen la mitjana final.

Espectadors_cornella_senseBAR_RMA_20160517Però avui no vull deixar-ho aquí. Noteu que el nom del post portava una “coletilla” entre parèntesi, que deia “o no?”. Explico el per què.

Resulta que, durant tot l’any, he anat construint la meva gràfica amb les dades d’assistència que proporcionava el club cada partit. Agafant aquests números surt la mitjana de 20.332 espectadors que hi a la primera gràfica del post.

Però he descobert que, a la majoria de partits, els números que dona el club no coincideixen amb els números que dona la web de la LFP. Si agafem les assistències publicades a la web de la LFP, la mitjana d’espectadors de la temporada a Cornellà cau fins els 18.334. Si aquest número fos cert, significaria que els espectadors han seguit caient, com sempre ha passat des que vam estrenar l’estadi.

És curiós perquè les dades d’assistència del club i de la LFP només coincideixen en 3 partits. En els altres 16 partits no coincideixen!

En valor absolut hi ha 37.946 espectadors de diferència (386.299 del club per 348.353 de la LFP). I, en mitjana, hi ha 1.997 espectadors de diferència (20.332 del club per 18.334 de la LFP).

A la següent gràfica hi ha les dues mitjanes (la del club i la de la LFP) mesclades. En color blau hi ha les dades de la LFP. La barra groga amb el número en vermell representa les dades del club.

Espectadors_cornella_segons_LFP_20160517

La pregunta és: a qui ens hem de creure?

(Article publicat a PericosOnline).

[Aquest post forma part del “Projecte 365”].

Anuncis