Dimarts Brusel·les va patir l’atac de l’Estat Islàmic en format d’atemptat terrorista a l’aeroport i al metro.

La notícia es va escampar ràpidament a través de les xarxes socials. Després d’una tragèdia i, sobretot quan és de dimensions enormes com el cas de dimarts, la xarxa (en especial Twitter) s’inunda d’informació i d’opinió.

Les informacions que circulen poden ser certes o falses i, d’entrada, és molt difícil reconèixer si una piulada pertany a una categoria o a l’altra. Podríem pensar que és certa quan la piulada és d’un periodista o d’un mitjà de comunicació, però de vegades tampoc és així. Per posar un exemple, dimarts va circular durant algunes hores un vídeo d’un atemptat a Moscou i tothom es pensava que era de Brusel·les. I quan dic tothom, incloc els comptes oficials de Twitter d’alguns mitjans de comunicació internacionals de prestigi.

També hi ha tuits d’opinió que els poden fer gent “anònima” o gent “famosa”. Llegir segons quines barbaritats, com per exemple confondre islamista amb terrorista o vincular els refugiats directament amb els atemptats, és una gran excusa per fer unfollows d’aquells perfils. Llegir segons quines opinions buides de continguts o llegir segons quins “famosets” fent piulades invocant la pau al món, dient que els terroristes mai ens guanyaran, que la civilització està per sobre de la barbàrie o tòpics d’aquest estil que només busquen el retuit fàcil, també et permet situar cadascú on es mereix i et fa pensar en regalar més d’un unfollow.

Finalment hi ha l’aspecte de canviar-se la foto del perfil o de jugar a veure qui crea el logo, la imatge o la bandereta belga amb forma de cor o de llàgrima més sensiblero. Perdoneu, però tampoc m’agrada aquest joc, al que tothom és lliure de jugar, però on a mi no crec que m’hi trobeu.

Quan passa una tragèdia, cada cop tinc més clar que cal quedar-se en silenci, sense piular, i anar llegint les fonts més fiables. I quines són les fonts fiables? Doncs les que, un cop passats els dies i vist en perspectiva, es demostra que no han enganyat ningú i han constrastat les informacions que han anat publicant en calent.

[Aquest post forma part del “Projecte 365”].

Anuncis