Els números es poden llegir de moltes formes i, de la mateixa manera, les estadístiques es poden interpretar subjectivament. Tot depèn d’on posis l’accent i quines dades comparis.

El que sí es pot dir que és totalment objectiu és que l’Espanyol ha anunciat que s’ha tancat la campanya de renovació de socis amb 25.537 abonats.

La primera lectura que se’n pot fer és que, després de 4 anys seguits de caigudes i acumulant una pèrdua del 29% del número de socis, enguany s’ha frenat la caiguda: aquest any el comencem amb 45 socis més que la temporada passada. És una notícia que s’ha de celebrar. Ens hem d’alegrar que haguem pogut tallar l’hemorràgia i mantenir-nos en número d’abonats. Sens dubte, és el primer pas per començar a recuperar massa social i capgirar la tendència negativa dels últims anys.

És de justícia felicitar el club per la campanya de renovació. Si s’han endut pals quan els socis baixaven i els acusàvem de ser-ne responsables en gran mesura, ara toca reconèixer que part del mèrit de l’estabilització és seva. Sempre es pot fer millor i l’exigència és una bona manera de mantenir el llistó alt, però això seria motiu d’un altre debat.

Deia més amunt que els números permeten fer moltes comparatives i això és el que em proposo fer ara.

L’última temporada a Sarrià (1996-97) l’Espanyol tenia 20.808 socis. L’última temporada a Montjuïc (2008-09) 28.570. I enguany (2015-16) s’ha tancat la campanya de renovació amb 25.537. Vist així, el número actual no és bo.

Si ho mirem en mitjanes el número és més bo. La mitjana de socis les últimes 12 temporades a Sarrià va ser de 19.251. La mitjana de socis a Montjuïc (on ens hi vàrem passar 12 temporades més) va ser de 25.376. I la mitjana que portem en els 7 anys a Cornellà és de 30.287. Per tant, vist així, la foto surt molt millor. Podríem afirmar que cada canvi d’estadi ens ha permès fidelitzar unes cinc mil persones més.

Evolucio_socis_Sarria_Montjuic_Cornella

La primera temporada a Cornellà teníem 35.557 socis. Sens dubte, provocat pel que podríem anomenar la bombolla del nou estadi. Aquella temporada 2009-10 el número de socis va pujar un 24% respecte l’últim any a Montjuïc. Però tot el que vam guanyar amb la bombolla Cornellà, l’hem anat perdent mica en mica cada any (fins l’actual), baixant un 29%. Potser el repte més immediat que té el club és recuperar alguns dels deu mil abonats que han desaparegut des del primer any a Cornellà. Aquest any ja n’hem recuperat 45, però hi ha marge de millora.

Socis_RCDE_temp1516_2

(Article publicat a PericosOnline).

Anuncis