Vivim un embolic polític de dimensions èpiques. La bola s’ha fet tant gran que, a mi, se’m fa molt difícil imaginar quina pot ser la sortida que satisfagui totes les parts.

En qualsevol cas, volia fer una reflexió al voltant de la pregunta de qui té la culpa de tot plegat, que tanta gent sembla que necessita respondre. Us diré que a mi mai m’agrada buscar culpables, perquè dubto que serveixi per aconseguir solucionar un problema. Quan hi ha un problema sobre la taula, cal trobar solucions, no culpables. I, en tot cas, cal exigir explicacions en funció del grau de responsabilitat de cadascun dels actors del problema.

En el cas del conflicte Catalunya-Espanya, jo crec que qui té més resposabilitat és el President del Gobierno de España. Per què? Doncs per la senzilla raó de que està “per sobre” del President de la Generalitat. I com a President d’Espanya és el màxim responsable de l’Estat i, per tant, és l’últim responsable de tot el que passi al seu país.

De la mateixa manera que un mestre d’escola és el màxim responsable d’una classe, independentment que la majoria dels seus alumnes es portin malament. El mestre és el responsable de mantenir l’ordre, aplicar els càstigs necessaris quan s’incompleixen les normes, motivar els alumnes, ensenyar-los, etc.

Que digui que Mariano Rajoy (i abans Zapatero, Aznar i González) és el responsable màxim del que passa a Catalunya no vol dir que Artur Mas (i abans Montilla, Maragall i Pujol) no tingui cap resposabilitat. Una cosa no treu l’altra. I, per la mateixa regla de tres, Artur Mas és el màxim responsable del que passi a Catalunya, i aquí incloc als independentistes, als unionistes, als federalistes i als animalistes.

Mariano Rajoy hauria d’haver reaccionat fa anys per atendre el “problema català”. De la mateix manera que Artur Mas hauria d’haver reaccionat fa anys per atendre el “problema independentista”. Els catalans independentistes (que encara no sabem si són majoria) sembla que estan començant a passar per damunt de l’Estat espanyol. De la mateixa manera que l’ANC i Òmnium fa temps que han passat per damunt del President de la Generalitat, que no ha tingut cap altra alternativa que posar-se al darrera de la “societat civil” i aixecar la bandera de l’independentisme per evitar ser escombrat del panorama polític català.

Si Artur Mas hagués exercit la seva responsabilitat, fa temps que hagués anat a veure Rajoy (sense càmeres) i li hagués dit que Espanya havia de reaccionar per evitar que l’independentisme es convertís en la centralitat de Catalunya. I, en el supòsit de que Mas hagués anat a Madrid, Rajoy l’hauria d’haver escoltat i mogut fitxa per evitar que la bola es fes més gran.

Qui té responsabilitat de governar (un país, una empresa, una classe de nens petits o un equip de fútbol) ha de saber prendre les decisions encertades a temps, evitant, per damunt de tot, que els problemes es facin grans.

Rajoy i Mas no han exercit bé la seva responsabilitat perquè no han estat capaços d’evitar el xoc que diumenge viurà el seu punt àlgid. No importa de qui sigui la culpa.

Anuncis