Fa temps que hem d’aguantar la cantarella que la crisi és la culpable de la baixada escandalosa d’espectadors a Cornellà. Doncs bé, amb aquest article intentaré demostrar-vos que no és del tot cert.

Espectadors a Cornellà

Per fer una mica de memòria i posar-nos en situació, podem començar amb una gràfica molt visual on he intentat dibuixar l’evolució de l’assistència a tots els partits de Lliga que s’han disputat a Cornellà-El Prat des que es va inaugurar la temporada 2009-2010 (un total de 89 partits).

la_gran_mentida_01

En color verd hi podeu veure l’assistència a cada un dels 89 partits. Es pot apreciar com la tendència és clarament a la baixa, per bé que hi ha alguns pics, que principalment corresponen als partits contra Madrid i Barça.

La línia discontínua de color vermell és la línia de tendència, que confirma que l’assistència a l’estadi no ha parat de caure en picat des que vam posar els peus a Cornellà.

Per acabar, a la gràfica també hi he escrit, en color vermell, la mitjana d’assistència cada temporada, que ha anat baixant de forma continuada i que, enguany, que ja portem 13 partits de Lliga a Cornellà, encara és més alarmant perquè és la pitjor dels últims 13 (tretze!) anys.

Espectadors des de la 1999-2000

Si ampliem una mica el zoom i ens remuntem a l’assistència al nostre estadi des de la temporada 1999-2000 (jugàvem a Montjuïc), veurem que la situació actual encara és més dramàtica.

la_gran_mentida_02

Certament, la inauguració de Cornellà va significar un augment espectacular d’espectadors: 23.506 l’última temporada a Montjuïc per 27.860 la primera temporada al nou estadi. Però la caiguda que s’està produint any rere any ja ens ha situat en números de finals del segle passat.

Si enlloc de veure el número d’espectadors de cada temporada en valor absolut, ho mirem per variació percentual d’un any respecte l’anterior, el panorama també és força dantesc, ja que portem quatre temporades seguides perdent aproximadament un 10% d’assistents a l’estadi cada any.

la_gran_mentida_03

Fins aquí arribaria l’anàlisi de l’assistència a Cornellà.

I ara és quan l’excusa de la crisi i els horaris encaixaria perfectament per sortir del pas.

 

Comparativa amb altres equips

Però he volgut anar un pas més enllà i comparar els números de Cornellà amb els números d’altres equips de la Lliga. I és aquí quan la teoria de que la despoblació de Cornellà és equiparable a tots els altres equips de Primera és, com a mínim, poc aplicable i gens generalitzable.

la_gran_mentida_04

D’entrada he comparat la variació anual d’espectadors a Cornellà (barres de color blau a la gràfica) amb la variació anual d’espectadors en mitjana a tota la Lliga de Primera (barres de color verd a la gràfica).

Quan les barres pugen (positives) significa que la mitjana d’espectadors a l’estadi d’aquella temporada ha pujat respecte l’anterior. Quan les barres baixen (negatives) significa que la mitjana d’espectadors a l’estadi d’aquella temporada ha baixat respecte l’anterior.

Com es pot comprovar a la gràfica (barres de color verd), l’assistència mitjana als estadis de Primera dels últims 4 anys pràcticament s’ha mantingut.

Finalment, he volgut comparar l’assistència a Cornellà amb l’assistència a cada un dels estadis dels 12 equips que han jugat a Primera des de la temporada 2009-2010 (primera de Cornellà) fins la 2012-2013. No poso la temporada actual perquè encara no està acabada i podria distorsionar el resultat.

la_gran_mentida_05

En valor percentual, l’Espanyol ha perdut un 24,9% d’espectadors des que està Cornellà. I, atenció, perquè no estic tenint en compte la temporada actual en que la caiguda segueix la tendència a la baixa com hem comprovat a la primera gràfica de l’article.

L’Espanyol és el segon equip que més espectadors ha perdut percentualment els últims 4 anys.

És veritat que 9 dels 12 equips han vist reduïda l’assistència al seu estadi, però Getafe, Espanyol i Sevilla són els que destaquen molt (negativament) en aquest aspecte.

la_gran_mentida_06

Si ho mirem en valor absolut tampoc sortim gaire ben parats, perquè gairebé set mil persones menys (en mitjana!) van anar a Cornellà la 2012-13 respecte la 2009-2010.

En aquest apartat som el tercer pitjor equip.

 

Conclusió

Per mi la conclusió és molt clara. És totalment cert que la majoria d’equips de Primera han vist com s’ha reduït el número d’espectadors al seu estadi, però per l’efecte dels equips que pugen a Primera (i, per tant, omplen més els seus camps) la mitjana de tota la Lliga no ha baixat en el últims 4 anys.

La disminució generalitzada a molts camps entenc que cal atribuir-la a factors comuns a totes les aficions: l’efecte de la crisi econòmica i els horaris cada cop pitjors.

Però, per altra banda, és mentida que tot sigui culpa de la crisi i els horaris, i és mentida que a Cornellà estiguem perdent espectadors al mateix ritme que a la resta d’estadis.

Per tant, crec que ha arribat l’hora d’exigir als responsables del nostre club que analitzin per què s’està despoblant Cornellà-El Prat, i que, sobretot, comencin a aplicar mesures per frenar la caiguda.

Ah, i que ens ho expliquin.

(Article publicat a PericosOnline).

Anuncis