Ahir José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy, o sigui, PSOE i PP, es van posar d’acord en una cosa. La notícia es podria quedar aquí, perquè ja és prou noticiable que PP i PSOE estiguin d’acord en quelcom.
I resulta que es van posar d’acord en aquell punt on sempre es troben: en retallar l’estat de les autonomies. Els dos grans partits espanyols – nacionalistes espanyols – ténen la mateixa idea d’Espanya al cap: “Una y Grande”. Com ja he escrit moltes vegades en aquest blog (“Harmonitzar o desmembrar“, 18/01/2011), uns (PP) van més a sac en la defensa de la unitat d’Espanya i els altres (PSOE) tenen unes formes més moderades, però al final, que és el que acaba comptant, tots van a parar allà mateix: “España 1 y no 51”.
I no cal donar-li més voltes. És totalment legítim. Els pobles, els països són lliures i soberans per pensar en els seus propis interessos. I quan Espanya vol limitar l’autonomia de les autonomies (valgui’m la redundància), ho fa pensant que centralitzant el poder i deixant les 17 autonomies com 17 tristes regions li anirà millor.
Zapatero va proposar modificar la Constitución i Rajoy va aplaudir amb les orelles. Semblen disposats a obrir la caixa de Pandora: la Constitución Española.
Jo tenia entès que si es modifica la Constitución és necessari convocar un referèndum entre tots els espanyols per refrendar-la, però avui Rajoy ja ha corregut a dir que la reforma que es planteja no necessita referèndum.
En qualsevol cas, sembla clar que PSOE i PP volen modificar la famosa Carta Magna per controlar per llei el dèficit màxim de les autonomies. No tenen previst, però, aprofitar per controlar, també per llei, l’espoli màxim de les autonomies. Ningú no es planteja publicar, per llei, les balances fiscals. Ni tampoc a cap il·luminat se li ha passat pel cervellet replantejar-se allò del café para todos.
En qualsevol cas, a Twitter s’ha engegat un moviment ciutadà canalitzat a través del hashtag #jovullvotaradeuespanya, on la gent defensa el seu dret legítim d’expressar-me mitjançant les urnes. Jo també vull votar. Tots hauríem de poder votar. Uns votarien “Adéu Espanya” i d’altres no, però tots ens podríem expressar en igualtat i sense por.
Sembla, però, que PSOE i PP no deixaran que la gent voti lliurement. Deuen tenir por. Si no, no ho entenc.

Anuncis